MVO jaarverslag

A.Vogel 2019

MVO jaarverslag

A. Vogel 2019

MVO jaarverslag

A.Vogel 2019

Algemeen directeur
Edwin Stoel

Voorwoord

Welkom bij het gezondste bedrijf van Nederland. Met veel trots presenteren wij het MVO jaarverslag 2019. We geven je graag inzicht in hoe we omgaan met het milieu, afvalstromen en de CO2 -uitstoot in de keten. Je zult bij het lezen merken dat MVO bij A.Vogel overal in zit verweven, want MVO doen wij bij A.Vogel samen.

A.Vogel en het milieu

CO2-footprint A.Vogel België en Nederland 2019

Totaal 1.068 ton

  Toelichting op onze footprint

  Gas

  Het grootste deel van onze footprint wordt veroorzaakt door gasverbruik. We zijn op zoek naar alternatieven waarbij het onze ambitie is om in 2022 totaal van het gas af te zijn. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden van een nieuwe biomassa-installatie. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat het nog lastig is om al een definitieve keuze te maken. Ondertussen doen we ons best ons gasverbruik zo laag mogelijk te houden. De restwarmte in onze expeditie wordt gebruikt om de temperatuur in de opslagruimte op peil te houden. Doordat de lucht via een luchtbehandelingskast wordt doorgepompt, lukt dit zonder extra te stoken of te koelen. Onze lokatie in België is al zo goed als van het gas af door gebruik van maakt voor warmte gebruik van een warmtepomp.

  (Groene) energie

  Met uitzondering van onze lokatie in België kopen we onze energie volledig groen in. Vandaar het relatief lage aandeel van electriciteit in onze footprint. Daarnaast wekken we zelf energie op via zonnepanelen. Het afgelopen jaar hebben we er weer tien bijgeplaatst. In totaal hebben we nu 240 panelen. Deze leverden in 2019 29.828 kWh aan stroom. Ruimschoots een kwart van het verbruik van het kantoorpand van A.Vogel. Daarnaast proberen we ons verbruik te beperken, via bewegingsmelders en door stapsgewijs alle lampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

  Wagenpark

  We werken continu aan het verduurzamen van ons wagenpark. Momenteel beschikken we over 1 elektrische auto en 9 hybride auto’s. De gemiddelde CO2-uitstoot van het gezamenlijke park is 62,3 g/km (101 g/km is het gemiddelde in Ndl, 2016). Door gebruik van Synfuel in plaats van Diesel voor onze Tuinen-auto en -tractoren stoten ze 80% minder CO2 uit. Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van elektrisch apparatuur zoals elektrische kettingzagen.

  CO2-uitstoot in de keten

  Onze grondstoffen en transport

  Onze planten komen voor het grootste gedeelte uit eigen kweek. In 2019 was dit 73%. Continu onderzoeken we of we planten die we nog niet in eigen beheer hebben zelf kunnen gaan kweken. Dan weten we zeker dat de kweek aan onze hoge standaarden voldoet. Daarnaast scheelt het natuurlijk in transport. De externe kweek kopen we grotendeels in bij ons moederbedrijf in Zwitserland.

  Meer over uitstoot in de keten

  Inkoop

  Onze overige benodigdheden kopen we zo lokaal mogelijk in. Daarnaast werken we met een inkooppartij, Columbus, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het komende jaar willen we de duurzaamheid van onze inkoop beter in kaart gaan brengen. Dan kunnen we nog beter laten zien wat we doen en waar we eventueel kunnen verbeteren.

  Laadpalen elektrische fietsen

  Om het onze bezoekers en medewerkers zo makkelijk mogelijk te maken om op de (elektrische) fiets te komen hebben we bij onze A.Vogel tuinen laadpalen geplaatst. Komend jaar willen we dit ook voor onze medewerkers op het kantoor doen, zodat we het gebruik van elektrische fietsen als vervanger van de auto zoveel mogelijk kunnen stimuleren. Gezond voor mens én milieu!

  Afval

  Ons afval wordt nauwkeurig gescheiden en zo duurzaam mogelijk verwerkt. 

  Afvalstromen 2019

  Gerecycled afval in kg

   Verbrand met energieterugwinning in tonnen

    Meer over ons afval
    • Een aparte afvalstroom is destillaatalcohol. Het bedrijf Dislaub in Duitsland verwerkt dit tot biobrandstof. In 2019 betrof dit 123.316 liter waarvan 79.771 liter uit 100% alcohol bestond.
    • Jaarlijks hebben wij zo’n 2000 kilo GFT-afval. Dit wordt omgezet in compost en door onszelf gebruikt voor de vruchtbaarheid van de bodem in onze tuinen.
    • Ons afvalwater in de fabriek hergebruiken we om de toiletten door te spoelen. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 33.000 liter water.
    • Doppen van onze potjes die we vanuit de retailers terugkrijgen, worden gedoneerd aan een stichting voor het opleiden van blindegeleidenhonden in Wezep.

    Biodiversiteit

    Beleef de natuur in de A.Vogel tuinen

    Met de A.Vogel tuinen brengen we onze bezoekers letterlijk dichter bij de natuur. Jaarlijks ontvangen we tienduizenden bezoekers en proberen hen zoveel mogelijk de kracht, schoonheid en smaak van de natuur te laten ervaren. En zo ook het bewustzijn dat we zuinig met onze flora en fauna om moeten gaan. We leggen onze bezoekers uit waarom biologische kweek belangrijk is, en hoe wij de biodiversiteit hoog houden door bijvoorbeeld de gewassen af te wisselen en op elkaar af te stemmen. In de insectentuin ervaren bezoekers hoe groot het belang is van onze ‘kleine’ helpers en worden ze aangespoord zelf een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door het insectenproof maken van hun eigen tuin.

    Onze inspanningen om de natuur in zijn kracht te zetten zien wij bekrachtigd in ons Eko keurmerk. Dit keurmerk voor biologische voeding scoort in de top 10 van de topkeurmerken volgens beoordeler  ‘Milieu Centraal’.

    Proeven kan in de pluk- en smultuin die onderverdeeld is in vier smaken;

    • zoet, waar o.a. tomaten, suikermaïs en steviaplantjes te proeven zijn,
    • hartig, met o.a. Oost-indische kers en rucola,
    • fris, met o.a. zuring en komkommerkruid, 
    • en tot slot fruitig, met heerlijke vruchten als frambozen, kersen, bramen en aardbeien.

    Ook in de kruidentuin kunnen bezoekers diverse smaaksensaties meemaken en krijgen ze de gelegenheid om ter plekke heerlijke kruidenthee te maken en te drinken.

    Interesse om het zelf mee te maken? De A.Vogel tuinen zijn vanaf 1 mei 2021 weer dagelijks geopend. Bespreek een rondleiding tenminste drie dagen van te voren via avogeltuinen@avogel.nl. Bellen kan ook via 0900-2464646.

    Aantal bezoekers aan onze A.Vogel tuinen

    • 2017 / 40.000 bezoekers 100% 100%
    • 2018 / 33.000 bezoekers 83% 83%
    • 2019 / 40.000 bezoekers 100% 100%

    In 2018 ontvingen we, vermoedelijk door de hitte, minder bezoeker dan we gewend waren. In 2019 waren dit er weer meer. Dit aantal is onder te verdelen in ca. 4.500 arrangement bezoekers, 2000 deelnemers aan onze wandeltocht en 35.000 losse bezoeken.

    Onze mensen

    Samenstelling personeel Nederland en België

    Totaal personeel 121

    Leeftijden

    FIT programma

    A.Vogel staat voor gezondheid. We vinden het dan ook belangrijk dat onze medewerkers fysiek gezond zijn en dat zij een prettige werkomgeving hebben waar zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Om hieraan bij te dragen is een FIT-programma opgestart. Dit bestaat uit:
    – een duurzame inzetbaarheidsscan,
    – één-op-één-adviesgesprekken,
    – workshops en lezingen

    Via diverse trainingen krijgen onze medewerkers inzicht in wat ze graag willen en hoe ze hiervoor zelf in actie kunnen komen. Soms wordt dit aangevuld met een coachingstraject.

    Sinds 2018 zijn onder andere de volgende initiatieven genomen onder te verdelen in ‘fysieke gezondheid’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. De initiatieven zijn grotendeels aangedragen door onze medewerkers zelf.

    Initiatieven fysieke gezondheid

    fietstocht, bootcamp, stoelmassages, let’s move to fit, spinning, consult diëtist, monitoring via terugkerende meetmomenten, werkplekonderzoek, stabureau

    Initiatieven persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

    360°C feedback, stagelopen op andere afdelingen, talentscans, workshops, collectieve en individuele trainingen, loopbaantrajecten

    Een aantal medewerkers hebben de balans tussen privé en werk kunnen verbeteren via een aanpassing van werkuren en de mogelijkheid tot thuiswerken.

    Aantal deelnames aan de diverse fysieke gezondheidsinitiatieven

    Aantal deelnames aan de initiatieven voor persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

    Totaal aantal gevolgde opleidingsuren

    Gemiddeld aantal gevolgde opleidingsuren per medewerker

    A.Vogel en de maatschappij

    Gezondheid voor iedereen

    Gezond blijven begint bij gezond leven. Het liefst bieden wij onze producten pas aan als er een extra steuntje in de rug nodig blijkt. Via onze tuinen, nieuwsbrieven, social media en onze website inspireren wij op jaarbasis miljoenen mensen tot een gezonder leven. Zo behoort onze website van A.Vogel tot de top 3 gezondheidsportaals in Nederland. Mensen kunnen op diverse manieren bij ons terecht met gezondheidsvragen: via ons informatiecentrum, maar ook rechtstreeks per mail, Whatsapp of telefonisch. Zakelijke klanten bieden wij e-learnings aan en thema- en incompanytrainingen.

    Aantal beantwoorde gezondheidsvragen

     Volgers facebook (A.Vogel)

     Volgers
     Instagram

     E-mail
     specials

     E-mail
     nieuwsbrieven

     Tweede A.Vogel wandeltocht

     In beweging

     Dit jaar organiseerde we voor de tweede keer een wandeltocht waar maar liefst ruim 1.500 deelnemers op afkwamen. Het doel van de tocht was om mensen in beweging te brengen en kennis te laten maken met elkaar en met de A.Vogel tuinen.

     Lees verder

     Bij terugkomst van een wandeltocht van 10, 20 of 40 km werden de deelnemers onthaald door de plaatselijke fanfare, en ontvingen ze een Echinacea medaille. Daarna was het tijd voor ontspanning; in de Herbamare foodtruck, het ijsstalletje, tijdens een stoelmassage of op het blotevoetenpad. Bij diverse informatiestands was informatie over gezondheid te halen. Kortom, een groot succes en wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.

     Goede doelen

     Er zijn meerdere organisaties die wij een warm hart toedragen. Jaarlijks doneren wij een bedrag aan Trésor, een initiatief voor het behoud van regenwouden. Evenals aan Stichting Landschapselementen Elburg (SLE), waar wij ook een vrijwillige bijdrage leveren tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Het Oranjefonds steunen we door onze medewerkers in staat te stellen en aan te moedigen om tijdens werktijd mee te doen aan hun initiatief NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

     A.Vogel als leerbedrijf voor betere kansen

     Ook aan een gezonde arbeidsmarkt werken wij graag mee. Voor verschillende doelgroepen als studenten, immigranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

     • Jaarlijks hebben wij twee studenten die bij ons een afstudeeropdracht doen en begeleiden wij vier stagiares.
     • Voor onze postverwerking, afvalscheiding en onze landgoedwinkel, werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
     • In samenwerking met gemeente Elburg en Stichting Wiel bieden wij immigranten tijdelijke werkplekken in onze A.Vogel tuinen aan. Zo doen ze ervaring op en leren ze de Nederlandse omgangsnormen en arbeidscultuur kennen.
     • In totaal waren er in 2019 zes mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam in onze tuinen die ons hebben geholpen met vooral zaaien, planten en oogsten.
     • We werken veel samen met de zorgboerderij Westbroek. De bewoners helpen ons met verschillende werkzaamheden zoals grasmaaien, snoeien, helpen bij de oogst en machinewerkzaamheden. Voor ons een waardevolle hulp, voor hen een mooie dagbesteding.

     Op de foto zie je een tijdelijke collega uit Syrië. Uit blijk van waardering voor het werken in de tuinen heeft hij gekookt voor alle medewerkers in de A.Vogel tuinen.

     MVO doe je samen

     Samenwerken

     Echte stappen zetten om de wereld mooier en gezonder te maken doe je natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij samen met verschillende partijen.

     • 100 banenplan: een initiatief van bedrijvenkring en gemeente Elburg om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
     • Stichting Wiel om mensen die dat kunnen gebruiken kansen te bieden.
     • Met Geldersch Landschap geven wij tijdens de landelijke natuurwerkdag voorlichting over het leven van bijen en verstrekken wij zoekkaarten met flora en fauna.

     Kennis delen

     Het is niet onopgemerkt gebleven dat wij het Green Key keurmerk Goud hebben behaald, de MVO Award regio Zwolle hebben gewonnen en zijn uitgeroepen tot het Vitaalste bedrijf van Gelderland. Hierdoor hebben wij diverse bedrijven, overheden en instellingen mogen ontvangen. Een leuke en effectieve manier om kennis te delen en onze impact op het gebied van MVO te vergroten.

     Sustainable development goals

     Met ons MVO beleid en filosofie dragen we als A.Vogel met name bij aan de volgende drie SDG’s

     • SDG 3 – Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.
     • SDG 12 – Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.
     • SDG 15 – Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

     MVO team

     Dat ons enthousiasme voor MVO groeit, is ook te merken aan ons groeiende MVO team. Met trots en plezier kijken we weer terug naar de stappen die we het afgelopen jaar hebben gezet op het gebied van MVO. En niet te vergeten naar de mooie momenten die we hierbij hebben beleefd samen met collega’s, klanten, bezoekers en deelnemers.

      

     Thomas Bakker – Medewerker communicatie

     Ellen Junte – Directiesecretaresse

     Wilfred Schenk – Hoofd Tuinen

     Heidy IJsveld – Manager P&O

     Bertus Bos – Hoofd Technische dienst

     Annick Leijenaar – Channelmanager

     Dick Wolf – Productieoperator

     Arjo de Roon – Trademarketeer

     Gouden green key keurmerk

     Ook dit jaar hebben we het gouden keurmerk van Green Key voor de A.Vogel Tuinen. Een mooie bevestiging dat we nog steeds op de goede weg zijn!

      

      

      

     Historie

     Historie

     Van liefde voor de mens en natuur tot een wereldwijd bedrijf

     We gaan mee met de tijd, maar vinden het ook belangrijk om het verleden te blijf eren. Want vandaag de dag leven we nog steeds de filosofie na van de oprichter en op 94 jarige leeftijd overleden Alfred Vogel. Dit betekent dat in al onze activiteiten de liefde voor mens en natuur voorop staat; onze teelt is ecologisch, zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Al onze producten zijn dierproefvrij en met zorg voor natuurlijke hulpbronnen vervaardigd.

     Alfred Vogel werd in 1902 geboren in Aesch, Zwitserland. Op jonge leeftijd geloofde hij al in de natuur als bron voor een gezond leven. Zijn leven heeft hij zich voor deze erkenning van de natuur ingezet. Van eigenaar van een reformhuis, tot informatieverspreider, natuurarts en onderzoeker, tot de ontwikkeling van geneesmiddelen en de oprichting van het moederbedrijf van A.Vogel: A.Vogel AG.

     De carrierestappen van Alfred Vogel op een rij
     • Op 21 jarige leeftijd werd Alfred Vogel eigenaar van een reformhuis
     • In 1929 verscheen zijn eerste uitgave van ‘Das Nue Leben’ waarmee hij mensen bewust wilde maken van de kracht van de natuur. Later zouden er meerdere uitgaven volgen zoals ‘der kleine dokter’ waarvan er inmiddels twee miljoen exemplaren in de omloop zijn.
     • Vanaf 35e jarige leeftijd begon Alfred als natuurarts met onderzoek, ontwikkeling en productie van de eerste natuurlijke geneesmiddelen op basis van verse planten . Hij maakte hiervoor veel studiereizen naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Afrika.
     • Het was tijdens zijn eerste reis naar Amerika begin jaren 50 dat hij in contact kwam met het Sioux-opperhoofd Ben Black Elk die hem vertelde over de geneeskrachtige eigenschappen van de rode zonnehoed (Enchinacea purpurea).
     • Eind jaren 60 doet Alfred onderzoek in Afrika naar een ander belangrijk kruid in het assortiment van Biohorma, de duivelsklauw  (Harpagophytum procumbens).
     • In 1963 richtte hij Bioforce AG op, vandaag de dag een wereldwijd vooraanstaand bedrijf voor natuurlijke geneesmiddelen en voeding, en het moederbedrijf van Biohorma.

      

     Verantwoording

     Informatie over het sociaal jaarverslag

     Commitment GRI

     Dit sociaal jaarverslag is gebaseerd op de laatste generatie richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Deze richtlijnen zijn toegepast op het SRS Referenced niveau. Het verslag is getoetst door de organisatie zelf en niet door externen geverifieerd. De GRI tabel is als bijlage opgenomen.

     Reikwijdte van het verslag

     Dit verslag betreft de activiteiten van A.Vogel in het jaar 2019. Tijdens het rapporteren hebben er geen significante wijzigingen plaatsgevonden voor wat betreft de omvang, structuur of eigendom van de organisatie.

     Verslag frequentie

     Het is de intentie om jaarlijks een verslag te presenteren.

     Contact

     Voor vragen over dit verslag is het mogelijk om contact op te nemen met Karin Peters, Hoofd Merk & Klantcontact A.Vogel

     A.Vogel B.V. (Nederland)

      

     J.P. Broekhovenstraat 16

     8081 HC  ELBURG

     t +31 (0)525 68 72 00